Дробњак и Дробњаци


Дробњак

је област у Старој Херцеговини.

1927 г. имао је око 2.000 кућа.


Границе су му на истоку Шаранци и Горња Морача, на југу Никшићско поље и Жупа, на западу Пива и на северу река Тара. Планина Ивица дијели Дробњак на два морфолошки различита дијела: Дробњачко корито и висораван Језера. Дробњачко корито је велика увала испресецана косама и коритима неколико река, које се сливају у Буковицу, а ова притиче Пиви. Од Никшићког поља га одваја планина Војник и висораван Крново, а од Мораче планине Јаворје и Лола. У овом делу племена је Шавник и од већих села Превиш, Пошћење, Добра Села, Петњица и Комарница. Језера, захватају сјевероисточни дио племена, то је висораван средње висине око 1.500 м, ограђена планинама Дурмитором, Ивицом, Сињајевином и реком Таром. У Језерима је варошица Жабљак, крај ње је испод Дурмитора Црно језеро.



Прво насељавање словенских племена почело је у 8.веку, када су се Новљани поделили у две велике групе и једна од њих се зауставила у пределима који ограничавају данашњи Дробњак, а друга населила бањску висораван. У непрестаним борбама са племеном Крича, који су потомци старих Келта, ови досељеници су успели заузети језерску висораван. Одлучујућа битка одиграла се под вођством војводе Ђурјана Косовчића с једне и Кричког краља Калоке, па су након крваве битке Кричи заувек протерани на десну обалу Таре. Дробњачко је корито било слабо насељено.


У Дробњак се око 400 година раније преселило из Никшићких рудина пет сродних породица, Вуловићи, Ђурђићи, Косорићи, Томићи и Церовићи, чија је по предаји даља старина из Травника. Од њиховог пресељења почиње оснивање овог племена. Њиховим унможавањем и насељавањем у Дробњак и других јаких братстава, као Караџића, Јакшића и Абазовића племе је ојачало, па је настала оскудица у земљи и паши. До 1863 г. тамо су само изгонили стоку, а отада су почели у Језерима обрађивати и земљу и стално се насељавати. Висоравни и планине су омогућиле да се у првом реду развило сточарство, а осим њега и земљорадња. Кроз Дробњак је водио пут у средњем веку, који је повезивао Котор преко Оногошта, Левер-Таре са Пожегом и даље.


Стара Херцеговина је историјска област у Црној Гори.


Највећи град је Никшић, а након њега Херцег Нови. Састављена је од племена: Дробњаци (са Језерима), Ускоци, Пива, Шаранци, Никшићи, Бањани, Грахово, Кривошије, Требјешани, Опутне Рудине и Трепачке Ридине .


Стара Херцеговина обухвата и Пријепоље.


Стара Херцеговина обухвата градове: Пљевља, Жабљак, Плужине, Шавник, Никшић, Херцег Нови, Пријепоље.


Послије Херцеговачког устанка (1875 -1878), тј. Берлинског конгреса, Црна Гора добија од Турске која се више од четири века звала Херцеговина због чега се у народу том крају даје нови назив Стара Херцеговина, у смислу - некадашња Херцеговина. Такође и део Србије и Републике Српске се зове Стара Херцеговина, у истом смислу: некадашња Херцеговина.


Дробњаци


је име племена дакле, племенска, етничка, а не географска одредница.


Од шездесетих година 19. века па до уједињења Дробњак је био у границама Црне Горе.


Дробњаци су, расељавајући се, носили то име са собом, и име Дробњак, Дробњачки налазимо: у Лици и на Гласинцу као презиме, у Бањанима као име мјеста (Дробњачка међа), у Рисну, у околини Београда, у Подрињу, у порјечју западне Мораве, као презиме, у Скопској Црној Гори, (као име села), на Косову се читав крај између Штимља и Неродимља зове Дробњаци, у Кузмину и Вучитрну, као презиме, неколико села у Ибарском Колашину насељавају Дробњаци и тако се зову, око Новога Пазара, као презиме и т. д.


Дробњак се први пут помиње као презиме (Бран Дробњак) 1354 године, а као племе 1390.


Дробњаци су чисто српско племе које је очувало чистоћу језика и чистоћу народних обичаја.


Дробњак је имао неку полу-аутономију и чувао је своју стару племенску организацију, која је била демократска и почивала на општем праву гласа, све до присаједињења Црној Гори.


На челу племена је био наследни кнез, а на челу војске војвода, кога су бирали племеници на сабору, а потврђивао га везир у Травнику. Сабору је председавао кнез, а право бирања имали су сви племеници, који су носили и који носе оружје. Одлуке су морале бити једногласне.


Племе су основали: Вуловићи, Ђурђићи, Косорићи, Томићи и Церовићи, који су се у 17 веку доселили из Бањана у катуне у Дробњак.


На Ивици и на Језерима су затекли Криче (Кричкове), побили се с њима и протерали их преко Таре у Кричак.


Племенска слава Дробњака је Св. Ђорђе.


Скоро све су цркве и манастири у Дробњацима посвећени Св. Ђорђу и сваки прави Дробњак мора славити Св. Ђорђа. Али да би могли ићи један другоме у посету о слави, многи славе преславу, и о преслави секу колач, а о Ђурђеву-дану само шаљу Пуњапуње и свијећу у цркву. Тако једни Томићи у Дробњацима славе Св. Николу, Караџићи Св. Аранђела, Абазовићи Савин-дан, Косорићи Никољ-дан итд.


Дробњаци су на Ђурђевдан 1604. године добили Турке, када су се сви побратимили и узели да славе Ђурђевдан као главну славу и приславу. Дробњаци у ширем смислу обухватају и племе Ускоци и племе Шаранци.


У Дробњацима је 1927 г. било 40 насеља до 2.200 кућа са 14.000 до 15.000 душа. Главна му је варошица Шавник.

Дробњаци су дали многе знамените личности.


Из пројекта Википедија

Нема коментара: