Освештање цркве у Доњој Бијелој


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у суботу, 9. маја 2009. Свету архијерејску Литургију у цркви Светог Василија Острошког у селу Бијела надомак Шавника.

Током Светог богослужења обављено је освештање овог новоизграђеног храма, који је задужбина г-дина Мира Гвозденовића и његове породице.

Преосвећеном Владици Јоаникију у Светој архијерејској Литургији саслуживало је више свештенослужитеља Епархије будимљанско-никшићке, са којима и протојереј-ставрофор Михаило Подољев, старјешина цркве Светог Јована Кронштатског у Петрограду, који је ових дана гост манифестације Дани Светог Василија Острошког.
Током Светог богослужења обављено је освештање новоизграђене цркве, посвећене Светом Василију Острошком, коју је подигао г-дин Миро Гвозденовић. Вјерницима сабраним у Светој Литургији, ријечима архипастирске бесједе обратио се Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије: "Господ је својим Васкрсењем, побједом над смрћу, донио радост цијелом свијету и ми у тој радости данас учествујемо, сабрајући се око овог светог, новоподигнутог и освећеног храма. Сабрали смо се око Христа Господа у Његовој светињи, сабрали смо се око спомена Светог Оца нашег Василија Острошког, коме смо овај храм посветили и чији благослов ће на овој светињи бити од данас па до скончанија свијета и вијека", казао је Преосвећени Владика Јоаникије.

"Овај свети храм као своју задужбину, подигао је г-дин Миро Гвозденовић са својом породицом, али га није подигао само за себе и своје потомство, то је од почетка свједочио и увијек лијепо наглашавао, него је ову цркву, са нашим благословом, подигао за цио овај крај да се у њој прославља име Божије, да се сабирамо, обједињујемо Духом Божијим, напајамо неисказаним небеским и многобројним даровима Божијим, да се заиста у њој богатимо, јер, богат је само онај човјек који има Бога у срцу своме, који је смјестио у срце своје оно неисказано и неодузимљиво богатство које даје наша Света вјера православна".


Током Свете архијерејске Литургије у новоосвештаном храму Светог Василија Острошког у селу Бијела код Шавника, пререзан је славски колач, а обављена су и прва крштења и причешће вјерника. Овом приликом Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, за исказану велику љубав према Цркви Божијој, одликовао је архипастирском граматом г-дина Мира Гвозденовића.

Свечаност освећења цркве увеличао је и чин једног вјенчањa.


То и не би било ништа необично да Светој тајни брачне заједнице, након педест година грађанског брака, нијесу приступили управо слуге Божије Миро и Марија Гвозденовић. Домаћин славља припремио је пригодну трпезу љубави, са које су госте поздравили и Божидар Гвозденовић, Томислав Радовић и предсједник Црквеног одбора Миљан Петрушић.

Преузето са Радио Светигоре

Нема коментара: